Afspraak maken
Woonsituatie

Overwaarde huis opnemen?

Maak een afspraak

De overwaarde opnemen: Wat is er mogelijk?

Gaat het om een verbouwing, een verzilverhypotheek of het opnemen van de overwaarde voor een ander doel dan de eigen woning? In al deze situaties kan Hypotheekgeluk u verder helpen.

Overwaarde huis opnemen
1 Welke mogelijkheden zijn er?

* Verzilver- of opeethypotheek
Inmiddels zijn er verschillende geldverstrekkers die een product aanbieden voor huiseigenaren die onvoldoende inkomen hebben om een reguliere hypotheek af te sluiten.
Een verzilverhypotheek biedt de mogelijkheid om een deel van de overwaarde op te nemen en de rente en/ of aflossing die hieruit voortvloeit, te betalen vanuit de overwaarde. Hiermee heeft u dus géén hogere hypotheeklast na het opnemen van de overwaarde. Deze constructie is vaak relatief duur. Wanneer het mogelijk is zullen we met u kijken naar een alternatieve oplossing. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

* Opnemen overwaarde
Dit kan een interessante optie zijn wanneer u graag de overwaarde op uw woning wenst op te nemen. Bij de meeste geldverstrekkers is het mogelijk om (een deel van) de overwaarde op te nemen en te besteden zoals u dat wenst. Wel hanteert elke geldverstrekker hiervoor eigen regels. Tijdens het kosteloze kennismakingsgesprek vertellen we u meer over de mogelijkheden.

overwaarde huis opnemen Verbouwen
2 Uw financiële mogelijkheden

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op uw wensen en financiële mogelijkheden. Ook bespreken we wat de opname van de overwaarde betekent voor uw maandlasten en wat de eerstvolgende stappen zijn. Na het gesprek weet u wat er maximaal mogelijk is en wat u hiervoor dient te doen.

Overwaarde huis opnemen Verbouwen
3 Het advies

Tijdens het adviesgesprek wordt er gekeken naar het definitieve bedrag dat u wenst op te nemen en de bijhorende maandlasten. Tevens wordt er geïnventariseerd of het (gelijktijdig) oversluiten van de hypotheek wenselijk is.
Aangezien de hypotheek wordt aangepast gaan wij ook weer kijken naar de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden en pensioen. Het advies over deze belangrijke onderwerpen is een vast onderdeel van het advies waarvoor geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Het advies wordt uitgewerkt in een adviesrapport. Dit rapport is gebaseerd op hetgeen er tijdens het adviesgesprek is besproken en de aangeleverde documenten. Zodra u akkoord bent met de inhoud van het adviesrapport, wordt de hypotheekaanvraag ingediend.

Overwaarde huis opnemen Verbouwen
4 De Hypotheek

Doorgaans wordt het renteaanbod binnen enkele dagen uitgebracht. In het renteaanbod worden de condities waaronder u de lening kunt afnemen besproken.

Zodra de resterende documenten en het getekende renteaanbod zijn aangeleverd, dan gaat de geldverstrekker het dossier beoordelen. Als twee acceptanten een akkoord hebben gegeven volgt het bindende aanbod. Ook dit document dient getekend te worden geretourneerd. Zodra dit document door de geldverstrekker is verwerkt gaan de stukken naar de notaris en kunt u de passeerafspraak inplannen.

Overwaarde huis opnemen
5 De Notaris

In beginsel wordt de aangevraagde verhoging via de notaris uitbetaald. Zodra het geld op uw rekening staat kunt u zelf betalen hoe u het geld gaat besteden. U hoeft hier dan ook geen verantwoording meer af te leggen bij de geldverstrekker.