Afspraak maken

Verbouwen

Maak een afspraak

Verbouwen: Wat is er mogelijk?

Wil u bijvoorbeeld de badkamer verbouwen of de woning verduurzamen? Dan kan het verhogen van de hypotheek een prima optie zijn.

Badkamer verbouwen
1 Wat is het?

De huidige hypotheek blijft in stand en er wordt een aanvullende lening afgesloten. Het is afhankelijk van de condities waaronder u destijds de hypotheek heeft afgesloten of u hiervoor ook langs de notaris dient te gaan. Het bedrag dat wordt opgenomen voor de verbouwing wordt aangehouden in een bouwdepot. U betaalt alleen rente over het deel van de lening dat u uit dit bouwdepot hebt opgenomen. De aflossing van deze lening begint wel direct na opening van het bouwdepot.
Of het ook daadwerkelijk mogelijk is om de hypotheek te verhogen hangt onder meer af van de waarde van de woning, het inkomen en eventuele financiële verplichtingen. Voor het verduurzamen van de woning geldt een verruimde leencapaciteit.

Badkamer verbouwen
2 Uw financiële mogelijkheden

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op uw wensen en financiële mogelijkheden. Ook bespreken we wat de verhoging betekent voor uw maandlasten en wat de eerst volgende stappen zijn. Na het gesprek weet u wat uw budget is en kunt u beginnen met een begroting voor de perfecte verbouwing van uw huis.

overwaarde huis opnemen Verbouwen
3 Het opstellen van een begroting

Nu u de financiële mogelijkheden kent, gaat u nader onderzoeken wat de door u gewenste verbouwing kost. De geldverstrekker wil hierover graag over worden geïnformeerd. Verder heeft de taxateur deze begroting nodig om de marktwaarde van de woning na de verbouwing te kunnen bepalen.

Mogelijkheden tot het verduurzamen van de woning zijn:
– Gevel-, dak-, leiding- of vloerisolatie.
– Hoog rendement beglazing.
– Energiezuinige deuren en kozijnen in combinatie met hoog rendement beglazing.
– Warmtepompen.
– Douche- en warmteterugwinningssysteem.
– Zonnecellen.

https://www.nhg.nl/faq/verduurzaming/wat-zijn-erkende-energiebesparende-maatregelen/

Overwaarde huis opnemen Verbouwen
4 Het advies

Tijdens het adviesgesprek wordt gekeken naar het definitieve bedrag van de verbouwing en de bijbehorende maandlasten. Tevens wordt geïnventariseerd of het (gelijktijdig) oversluiten van de hypotheek wenselijk is.
Aangezien de hypotheek wordt aangepast gaan wij ook weer kijken naar de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden en pensioen. Het advies omtrent deze onderwerpen is een vast onderdeel van het advies en hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.
Het advies wordt uitgewerkt in een adviesrapport. Dit rapport is gebaseerd op hetgeen er tijdens het adviesgesprek is besproken en de aangeleverde documenten. Zodra u akkoord bent met de inhoud van het adviesrapport, wordt de hypotheekaanvraag ingediend.

Overwaarde huis opnemen Verbouwen
5 De hypotheek

Doorgaans wordt het renteaanbod binnen enkele dagen uitgebracht. In het renteaanbod worden de condities waaronder u de lening kunt afnemen besproken en de benodigde documenten opgevraagd. Zodra de resterende documenten en het getekende renteaanbod is aangeleverd, dan gaat de geldverstrekker het dossier beoordelen. Als twee acceptanten een akkoord hebben gegeven volgt het bindend aanbod. Ook dit document dient getekend geretourneerd te worden. Zodra dit document door de geldverstrekker is verwerkt dan gaan de stukken naar de notaris en kunt u de passeerafspraak inplannen.

Badkamer verbouwen Verbouwen
6 De verbouwing

U bent bij de notaris geweest en het bouwdepot is aan u beschikbaar gesteld. De verbouwing kan dus beginnen. Wanneer u de factuur indient bij de geldverstrekker, dan wordt deze uitgekeerd. Werkt het bedrijf waar u het product of dienst bij afneemt niet op factuurbasis, dan kunt u het bedrag ook voorschieten. De geldverstrekker vergoedt vervolgens het bedrag op basis van de bon en de bankafschrijving.